Saturday, 4 February 2012

Bila Orang Kampung Kenduri..

salam everyone..

when back to kampung this evening to attend a wedding.. frankly speaking, i dunno ape pertalian darah family aku dgn family yg buat kenduri tu.. but according to my mother, every family in the kampung are sedara-mara jgk.. its like anak embah A got married with cousin Embah B, Embah C has bau-bau bacang with Embah A's family.. hahaha... something like that laa... so, to make it simple, everyone is sedara to everyone..haha.. pi mai pi mai tang tu jugokk..

i observe that kenduri held at kampung is much merrier than town.. i mean, if kat kampung, everything is original.. the food served, the culture, the society.. everything!! i take my kampung as example la kann... if kt pekan (nama kampung utk bandar.. haha) , to see the real kompang team is very rare.. even kt pekan kecik mcm Teluk Intan ni pun i can see the difference obviously.. kt taman tmpat tinggal aku ni pun, bile pengantin dtg, deejay tu pakat pasang rakaman kompang je... soooo not real! but kt kampung.. wowww!! siap dgn gong bagai...!! event though yg main kompang tu mostly are the elders but at least ade la lima enam kerat budak muda belia remaja join sekaki.. sgt best.. suke tgk.. 


adakah aku tlh mem-promote mereka?? kah3


second, the food served... as for kampung yg dipenuhi org jawaaa kann... ( budak class aku msti suke dgr when it comes to jawa coz they will definitely point to me! ahakzs), they will serve the guests with their traditional cuisine.. for example, sambal goreng.. ok! lemme confess something.. since i am jawa celop coz only my mother side yg jawa, so aku jahil sikit pasal traditional cuisine org jawa ni... nasi ambeng, sambal goreng, tempe. je la aku tau.. ( aku bukan pemakan tempe tegar..hihi)... n the most important thing, kat kampung everything is gotong-royong!! it is very awkward if org kampung gune khidmat katering.. on the other hand, sgt awkward if org pekan gotong-royong.. ok, this is due to environmental factor coz org pekan busy kerja n nk jimat masa n tenaga.. that is fact anyway... if org jawa, they called gotong-royong as rewang.. drp keluarkan pinggan mangkuk, sembelih ayam, korban kambing, potong bawang timun etc, masak, hidang, kemas meja, buat air, basuh pinggan...... sume buat sendiri!! not only for wedding la kan, kenduri doa selamat ke, tahlil ke.. sama je.. that's why kadang2 rewang tu smpai 3 hari berturut-turut..

ni la sambal gorng... tambah umphhh bile ada add on petai... tp aku x mkn petai..hehe

kat kampung, tuan rumah nk pasang khemah berapa byk pun ikut suke-suki die la sbb rumah2 kampung kan halaman luas... seluas padang futsal gitu.. haha... xde sape nk marah sbb confirm2 x ganggu halaman jiran sebelah... example, halaman rumah ermbah aku mmg laaa luas kot... dikelilingi pokok rambutan dan cempedak gitu ( haha... teringin nk jenguk?kah3).. pasang la bape byk khemah, mak jemah ooiii... kak limah x kesahhh.... hahaha... 

bile time raya je, home compound tu penuh dgn kete anak-beranak cucu-cicit Embah Jariah jerr.( bak kata cousin aku).. elok bersusun.. but compared to home compound umah nenek ( my father side), umah nenek compoundnye a lil bit smaller sbb keliling umah ade bendang.. org pekan x panggil bendang kot.. deme panggil sawah..haha (jgn jelesss... saujana mata memandang...acceyyy).. so, x blh mkn ruang byk sgt.. so, pakcik makcik nk parking pun kene senget2 sikit kasi adjust..haha.. ohh, tbe2 teringat mase kecik2 dulu, suke berkubang kt parit sblah umah nenek pastu kelam-kabut naik bile rasa mcm ade pacat..haha.. on the other hand, kalo kt pekan, lebih2 lg kt kawasan perumahan, maybe kene pasang khemah dpn umah jiran... kalo knduri besar smpai 7-8 khemah lagi panjangggg..... ade certain jiran x kesah, ade certain yg kesah..kannn..


tp pengantin kampung dgn pengantin pekan skarang ni just the same.. lit lap lit lap, kain baju pengantin panjang meleret smpai blh buat penyapu yg secara x langsung mengurangkan sampah n pelamin pun sama grand jahh...haha... 


so, although kt kampung khemahnye panas, bukan mcm org pekan buat kenduri kt air-conditioned hall, i still prefer kenduri kampung sbb lebih meriah... huhu... tp x blh dsnafikan kenduri kt pekan or bandar pun ade advantage jgk.... sbb mak aku bile kenduri kt umah ni pun gune katering jugak.. senag kan....  

p/.s : aku ade assignmentssss wehhh!! sob3


gambar ihsan pakcik google tersayang

2 comments:

Jay Joseph ^^ said...

mcm tu la kalo dah bersaudara....kami kt sini pn camtu gak...org dulu2 mmg suke kawin dgn org dekat2 itu jugak tu sbb kalo boleh satu kg tu dah bersaudara,...hehe^^

unik bukan? hehehe

umairah^_^ said...

betul3... bes kot!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...