Monday, 25 July 2011

prejudice

selamat tgh malam sume.....hahaha...
sbb skang ni tepat kul 12 mlm.. tingtong!!

kerana nila setitik, rosak susu sebelanga...
ini adalah antara peribahasa yg still aku egt setelah 2 thn aku tinggalkan skola.... sbb aku amek tesl, maka peribahasa2 yg aku hafal bagai nk rak utk insert dlm karangan bm dulu, aku dah lupe skang.... suke hati aku je nk cmpur aduk peribahasa ni.... n kerana tu, aku pernah kene marah dgn sorg hamba Allah ni... x pasal2 dpt ceramah free walaupun dye sndiri blm ditauliahkan sbg ckgu lagi... hahaha...  peribahasa n simpulan bahasa n adik beradik angkat mereka yg lain telah diganti dgn idioms, proverbs, subject-verb agreement, sentence fragment, phrases n clauses, rhetorical questions n mcm2 lg... 

knape aku merepek sal sume tu? 
sebenarnye nk ckp sal kerana nila setitik rosak susu sebelanga lahhh....
disebabkan sorg yg buat hal, yg lain2 kene skali...
kirenye jadi kambing hitam laa...
so, pada org yg buat perangai tu, x terdetik ke dlm hati anda yg anda dah susahkan org lain??
sbb anda, org lain terpaksa ikut merana?
sbb anda, kwn2 anda dpt malu?
sbb anda, org lain terpaksa buat kerja berkali ganda utk settlekan masalah yg anda dah create?
sbb anda, kwan2 dpt susah?
x terlintas lgsg ke dlm otak anda tu yg anda dah buat org lain rase bengang yg teramat dgn sikap anda yg sangat2 la sengal??
ish3....... cuba kalau satu hari nanti org buat perkara yg sama pada anda..... padan muke kau~!!!!
dan yg paling penting yg nk di-highlight-kan di sini.... sbb anda, sume org pandang serong n pandang rendah pada kawan2 anda... sbb pada org lain, kalau anda mcm tu, x mustahil kawan2 anda pun perangai sama mcm anda.
itu persepsi org, payah nk ubah...
but becoz of u, everything ruin up!!!!!!!
tlg la ade sikit rasa bersalah dlm diri anda.... for d sake of ur frens....

k, tu je nk ckp..... aku gunakan 90% bahasa melayu sbb aku dah ter-influence dgn assignment bm yg lgsg aku  blm sntuh n kene hantar lg bape minggu jerr.... hihihi.... essay 2000 words... pengsan bangun blik baru la siap agaknye...
n kepada org yg aku mentionkan di atas, aku tau mustahil binti impossible ko akn bc post ni sbb aku pun x knl ko tp ko dah meng-upside down-kan mktabku yg permai ini.......... sigh

2 comments:

Jabar Ainal ^^ said...

hey who the hell is that person/....again same question from me....heheh

umairah^_^ said...

someone called human being a.k.a homo sapien.... hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...