Wednesday, 13 July 2011

rindu..

early dis morning, i feel like i wanna cry....
i miss my embah..
i miss my nenek akik n nenek binik..
but they r no longer with me..
they r somewhere.. waiting to meet our mighty Creater, Allah..

one of my fren came to my rum..her grandma passed away..
made me miss them more then ever..

i dunno hw our Raya dis year gonna b..
terasa kosong... sgt kosong..
ble blk umah embah, dah xde sape nk disalam...
dah xde sape nk nagging itu ini..
even all dis while, ble embah nagged, aku buat x dgr je..
tp aku rindu sume tu..
aku rindu ble embah bising srh aku mkn sdgkan bru je aku anta pinggan kosong ke dapur..
aku rindu ble embah panggil- umi, pijakkan kaki embah..
aku rindu sume tu..
thn ni dah xde org suruh mak buat ketupat...
dah xde org suruh ayah cat umah wana biru..
embah suke wane biru..
dah xde org nk buatkan kuah kacang utk aku..
tiap2 thn embah buat kuah kacang sbb aku je yg glerr mkn kuah kacang dlm family tu..
kuah kacang embah plg sedap bg aku!
umi rindu embah..

nenek akik, nenek binik..
nenek dah lama pegi..
mase tu umi aku kecik lg.. tadika kot..
mase tu dlm family ayah, aku cucu bongsu..
aku teman nenek binik tangkap ikan kt parit dpn umah..
aku main2 kete sorong nenek akik kt kebun blkg umah..
aku brkubang kt parit tepi bendang..
even aku scary glerr dgn pacat n kaum2nye yg lain..
aku ikut nenek akik tgk org sembelih lembu mase raya haji..
tiap2 thn aku tgk...
walaupun mase nenek2 pergi, aku kecik lg..
tp aku egt sume tu...

aku tgk emak nangis ble teringat embah..
aku tgk ayah senyap atas sejadah ble teringat nenek akik dan nenek binik..
aku xtau nk buat ape..
aku cuma mampu diam..
biar mak ayah layan perasaan rindu tu..
aku kene kuat.. xkan aku nk nangis jugak..
tp pg td mmg hampir menitik airmataku..
aku x mampu nk bendung...
ble org citer pasal atuk nenek dyorg, aku senyap..
sbb aku dah xde sape2...

Ya Allah, Kau tempatkanlah mereka d klgn hambaMu yg brtaqwa..
Kau terangilah pusara mereka dgn cahayaMu
Kau berilah ketenangan buat mereka..
hanya doa dpt ku utuskan..

AL FATIHAH buat nenek akik, nenek binik, embah lanang, embah..
umi rindu sgt....

2 comments:

Jabar Ainal ^^ said...

Alfatihah...
though I've never experienced anything like u did, I can feel the missing...
how u feel, and its gonna looks like when we lost someone we care and love for,.
I don't have any nenek, opah, or even atuk...
But i have my mom that I love so much..every little things she do, always embedded in my mind...
though I dun have grands, my only life is lighten with the presence of my lovely family...who loves me...
Mati itu pasti, hidup itu insyallah...
betapa Allah mahukan kita menilai dgn nilai2 yg Dia berikan through each one of us..including our grands and parents....
love Allah, love our prophet, love our parents...thats will do...^^

umairah^_^ said...

tq kawan... sedihnye... but wat is life without challenge,rite? people comes n goes everyday..we r d one who should cope with it... theres no way out.. just face it.. i;ve lost people whom i luv so much n there is no guaranty dat i wont lose anybody else after dis... kene la sntiase kuat... mak aku salu ckp aku kuat orgnye.. but i dunno its true or not... i do wanna b strong in facing dis kind of problem.... tp org2 d sekeliling aku pun kene kuat jgk..
serously, i need my mom nw..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...